Sakiewki z ciasta francuskiego z jeżynami i malinami.

Ciasto francuskie…
Nigdy sama nie robiłam ciasta, zawsze kupuję gotowe arkusze. Twierdzę, że jeżeli ma się dostęp do dobrego ciasta, warto je kupić. Oczywiście, jeżeli zrobi się je samemu, mamy tą satysfakcję, że jest ono domowej roboty. Sam Jamie Oliver w swoim programie „30 minut w kuchni” powiedział, że jeżeli robi coś w domu z ciasta francuskiego, kupuje je w sklepie, oczywiście w restauracji robi własnoręcznie, od początku.
Ja kupiłam dzisiaj jeden arkusz ciasta, poszłam do ogródka po maliny i jeżyny, no i deser gotowy.

Potrzebujemy:

jeden arkusz ciasta francuskiego
około 550 g owoców (u mnie maliny i jeżyny)
cukier
jajko

Jak zrobić?

rozkładamy ciasto francuskie, tniemy na małe kwadraty (mnie wyszło 15 części)
owoce myjemy, dodajemy około 2 łyżki cukru, dobrze mieszamy;
owoce rozkładamy na każdy kwadracik, następnie bierzemy 4 końce i łączymy, w tym momencie powstaje nam sakiewka.
Rozbijamy jajko do miseczki, roztrzepujemy i smarujemy każdą sakiewkę.
Tak gotowe sakiewki kładziemy na blachę wyłożoną papierem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC, na około 20 min. Uwaga! Owoce puszczają bardzo dużo soku, ustawcie piekarnik najlepiej na opiekanie gór/dół, a nie na termoobieg.
Gotowe sakiewki wyciągamy, czekamy aż wystygną. Przed podanie posypujemy cukrem pudrem i gotowe!

 

Zapraszam!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka, Desery i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Sakiewki z ciasta francuskiego z jeżynami i malinami.

  1. ~majka x3 pisze:

    naprawdę ciekawe, muszę spróbować! :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>