Sok i dżem z aronii.

Zacznę od tego, że wczoraj od cioci dostałam całe wiadro aronii, mniej więcej 5 kg. DUŻO! :D

Oczywiście na pierwszy miejscu do zrobienia był sok, ale owoce zostały, zastanawiałyśmy się z mamą czy robić nalewkę czy dżem, padło na dżem. Po 4 godzinach w kuchni, wyszło z tego 4 słoiki soku, 3 słoiki dżemu i kolorowe ręce :D

Teraz mój przepis na sok i dżem z aronii:

SOK (wyszło mi 5 słoików litowych):

5 kg owoców aronii

1,5 litra wody

1,5 kg cukru

Owoce myjemy, przekładamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy. Co jakiś czas mieszamy, gotujemy do momentu gdy owoce popękają (około 20 minut). Następnie odstawiamy i czekamy aż owoce puszczą sok, ja odstawiłam na mniej więcej 1-2 godzin. Teraz, gdy owoce już są wygotowane, musimy je odcedzić. Ja użyłam do tego bawełnianej ścierki, można użyć jakieś tetry, jeżeli ktoś nie ma to gęste sitko też wystarczy. Przecedzamy, owoce zostawiamy, a sok wlewamy do garnka i gotujemy. Do soku dodajemy 1,5 kg cukru (jeżeli ktoś chce dodać więcej cukru oczywiście może, ja dodałam do smaku). Przygotowujemy słoiki, przelewamy gorący sok do słoików lub butelek, zakręcamy i gotowe. Jeżeli chcemy mieć sok na dłużej, radzę wlać do słoików, wtedy się zapasteryzuje i będzie na zimę.

i GOTOWE!

 

DŻEM (wyszły mi 3 słoiki litrowe):

owoce które zostały z soku

1 kg cukru

400 ml wody / jeżeli został wam sok, który nie zmieścił się w słoikach tez go wlewamy!

2 x Żelfix Dr.Oetker 2:1 (na 1 kg owoców i 0,5 kg cukru) – tak wiem, będziecie mówić że to chemia itd., ale ja jestem tak nauczona i tyle, nigdy z mamą bez żelfiksów nie robimy dżemów. Może kiedyś to zmienimy, ale jak na razie robimy tak:D

Owoce przekładamy do garnka, dodajemy wodę/sok i zagotowujemy. Dodajemy żelfixy, czekamy aż się dobrze rozpuści. Przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.

Polecam robienie różnych rodzajów przetworów, dżemy, soki, syropy, nalewki. Naprawdę, w zimę na przeziębienia (i nie tylko)będzie jak znalazł, będziecie mieć też satysfakcję że robiliście to sami. Możecie również dać komuś prezent w postaci własnych przetworów.

Bierzcie słoiki i owoce i do dzieła!!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

17 odpowiedzi na „Sok i dżem z aronii.

  1. ~Izabela pisze:

    Uwielbiam sok z aronii, domowego dawno nie miałam – zazdroszczę;)

  2. ~Laryen pisze:

    widzę, że na znajdź przepisy pl ten przepis i mój przoduje, :) jest to mały powód do domy, gratuluję :*

  3. ~kas pisze:

    nie wiem czemu ale powiem ze mi wyszlo o wiele mniej tego soku i nie wiem dlaczego

    • Iwona pisze:

      może krócej gotowałaś? Może nie za dobrze odsączyłaś, ja przekładałam do ścierki i wyciskałam, wtedy wychodziło go więcej. Wszystko zależy też od owoców, z jednych wyjdzie więcej z jednych mniej ;) Ale nie ma co się przejmować, ważne, że ma się swój domowy sok!!

  4. ~Beata pisze:

    W tym roku też robiłam przetwory domowe: dżemy wisniowe, morelowe, brzoskwiniowe oraz z aronii. Ten ostatni właśnie robię. Odlałam sok i gotowałam owoce prawie 1,5 godziny, ale nadal wydaja mi się twarde. Poza tym są bardzo cierpkie. Czy żelfix oraz cukier zniwelują ten cierpki smak i czy owoce zmiękną, bo troche sie obawiam czy moja praca nie poszła na marne? Poradźcie :)

    • Iwona pisze:

      Co do cierpkości, możesz dodać jedno obrane i potarte jabłko, myślę, że jak dodasz cukier to owce zmiękną ;* napisz jak Ci wyszło!

      • ~Beata pisze:

        Wczoraj już miała wszystko wyrzucić, ale postanowiłam jednak nie dać za wygraną. Dodałam żelfix oraz cukier i wsadziłam do słoików. Nadal czuć cierpki smak, ale do herbaty, jesli nie da sie tego dźemu zjeść z pieczywem, będzie dobry. Zawsze to witaminy. Dzięki za radę i pozdrawiam

  5. ~Beata pisze:

    Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł: może gdy otworzę słoik to wówczas dodać sparzone starte jabłko – jak radziłaś – i ewentualnie znów zagotować? Co Ty na to?

  6. ~ewa pisze:

    ja daje aronie do sokownika pości sok i daje cukier zagotuje i do słoiczkow

  7. ~ania pisze:

    Aronie koniecznie trzeba przynajmniej na 24 godziny zamrozic w zamrazalniku wtedy aronia nie bedzie cierpkla Mozna trzymac w zamrazalniku dlugo sok i dzem beda pyszne

  8. ~Ewa pisze:

    Aby sok z aronii nie był cierpki trzeba dodać do gotowania oprócz cukru liście z wiśni. Na 3kg owoców 200szt liści z wiśni. Zamrożenie wcześniej owoców też pomaga.

  9. ~kow pisze:

    tez natura obdarza mnie duząiloscia owocow aronii.
    Robie sok, dodając do gotowania liscie z wisni dla przełamania smaku,natomiast do dzemu dodaje zesmazoną z cukrem skórke pomaranczową. Według mnie bardzo uszlachetnia smak dzemu – polecam do wyprobowania.

  10. ~braken pisze:

    Tak. Ja do aronię gotuję z liśćmi z wiśni , a dżem z jabłkami . robię juz tak od kilku lat warto. Robie tez soki z czarnego bzu i sosny witaminy na zimę dla całej rodziny , juz od września wzmacniamy organizmy i nie ma chorób. Dowód – córka 2 lata w szkole – 4 dni nieobecności.

    Pozdrawiam

  11. ~Piotr pisze:

    Bardzo ciekawy przepis, ze swojej strony polecam dżem aronii ze śliwką. Gomar z Pińczowa robi takie smakołyki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>