Syrop i dżem z pigwy.

Dzisiaj mam dla Was przepis na syrop i dżem z owoców pigwowca. Owoce pigwowca są bogate w witaminę C, syrop nadaje się do herbaty zamiast cytryny, dżem jest dobry z ciastem czekoladowym. W smaku… trudno opisać, na pewno kwaśne. Myślę, że trzeba samemu spróbować , ja go uwielbiam :D

Teraz do przepisu:

3,5 kg owoców

ok. 2 kg cukru

Owoce płuczemy w wodzie. Każdy owoc ćwiartujemy i wycinamy pestki i białe miejsca, które spowodowałyby, że syrop/dżem byłby gorzki. Tak pokrojone owoce układamy warstwami w słoiku, każdą warstwę zasypując cukrem. Jest to dosyć pracochłonne, ponieważ owoce są trochę twarde, niektóre mniejsze, inne większe. Przygotowane słoiki z zasypanymi cukrem owocami, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ZIMNE miejsce na 3-4 dni. Z owoców będzie wydobywać się sok, codziennie musimy je przemieszać. Uwaga! Owoce szybko fermentują, więc uważajcie. Po tym, gdy pigwa już swoje odstoi, odcedzamy owoce. Syrop wlewamy do jednego garnka i podgrzewamy, owoce do drugiego i również podgrzewamy. Gdy syrop będzie GORĄCY, wlewamy go do słoików, zakręcamy i czekamy, aż całkowicie wystygną, by zobaczyć, czy słoiki „chwyciły” (tzn. czy pokrywka zrobiła klik :D). Gdyby tak się nie stało, wystarczy jeszcze raz mocniej podgrzać syrop i wlać z powrotem. Owoce podgrzewamy najlepiej na małym ogniu, możemy dolać odrobinę syropu lub nawet wody, by się nie spaliły. Czekamy, aż owoce się rozgotują, wtedy miksujemy je blenderem (UWAGA! dżem robi się naprawdę gęsty z powodu dużej zawartości pektyny, jest to masa, którą trudno zmiksować, więc odrobina wody nie zaszkodzi) i przekładamy gorące do słoików. I tak samo, czekamy aż pokrywka zrobi „klik” i gotowe!

Dżem i syrop doskonale nadają się do herbaty zamiast cytryny. Dżemem można przełożyć słodkie ciasto. Sami musicie wypróbować, z czym Wam pasują przetwory z pigwy.

Zapraszam serdecznie!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Syrop i dżem z pigwy.

  1. ~gin pisze:

    A ja nigdy pigwy nie jadłam…

  2. ~ulagotuje pisze:

    Mój mąż wczoraj przyniósł mi pigwę i tak się zastanawiałam co można z niej zrobić, a tu proszę dwa w jednym syrop i dżem i nic się nie marnuje:) idę się brać do roboty ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>