Ciasto (bardzo mocno) czekoladowe.

Ciasto od którego chęć na czekoladę przechodzi w mgnieniu oka. Jest tam aż 0.5 kg czekolady. Mały kawałek starczy i jest się naprawdę pełnym. Ciasto trzeba jeść od góry do dołu, żeby w każdym kawałku mieć każdą jego część.

Ciasto jest trochę pracochłonne, ale czasowo wcale nie robi się za długo. Potrzeba trochę dużo składników.

Potrzebujecie:

na ciasto:

200 g gorzkiej czekolady

175 g masła

4 jajka

125 g drobnego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

125 g mąki pszennej

25 g cappuccino instant

1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę do przełożenia:

15 g cappuccino instant

150 ml gorącej wody

200 g gorzkiej czekolady

na krem:

500 g serka Mascarpone

70 g cukru

250 g twarogu

na polewę:

100 g gorzkiej czekolady

200 ml śmietany 30% lub 36%

jak zrobić?

- Na ciasto, połamać czekoladę, razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia.

- włączyć piekarnik na 180 ºC na termoobieg.

- jajka bijać mikserem, ok. 1 minuty. Cukier (zwykły i waniliowy) wymieszać z solą. Dodawać do jajek dalej miksując, aż do uzyskania gładkiej masy.

- mąkę, proszek do pieczenia, cappuccino, wsypać do jajek i wymieszać na małych obrotach

- na końcu ostrożnie dodać roztopioną wcześniej czekoladę z masłem, wymieszać najlepiej silikonową łopatką

- ciasto wylać do formy o średnicy 26 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika piec około 30-35 minut

- ciasto wyjąć, oddzielić ostrożnie od formy i dać na kratę do wystudzenia

- na krem do przełożenia rozpuścić cappuccino w gorącej wodzie, następnie połamać i dodać do cappuccino, mieszać aż się rozpuścić i powstanie gładka masa

- ciasto przekroić na pół, wylać na jedną połowę masę czekoladową, równomiernie rozprowadzić i nałożyć na nią drugą część ciasta

- krem: twaróg zmielić, tak aby nie było żadnych grudek! (można kupić ser śmietanowy, polecam firmę Delfiko), Mascarpone dobrze zmiksować z cukrem, następnie dodawać zmielony twaróg, krótko i dobrze wymieszać

- krem rozprowadzić na górze ciasta, nie trzeba jakoś pięknie tego kremu rozprowadzać, fajnie jak będzie trochę rustykalnie

- ciasto wstawić na pół godziny do lodówki

- na polewę: podgrzać śmietanę, żeby była gorąca, ale nie gotować! Dodać czekoladę, dobrze wymieszać aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa.

- polewę po prostu wylać na ciasto, najlepiej na samym środku, a polewa już sama się rozpłynie po cieście

Ciasto odstawić do lodówki najlepiej na godzinę.

No i tyle, bomba czekoladowa gotowa!!!

Ciasto może wydawać się słodkie, ale wcale takie nie jest. Myślę, że ciasto równie dobrze by smakowało gdyby do kremu do przełożenia zamiast gorzkiej czekolady, dodać białej… Może kiedyś wypróbuję :D

Was zapraszam do wypróbowania, naprawdę warto!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Torty i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

15 odpowiedzi na „Ciasto (bardzo mocno) czekoladowe.

  1. ~Agnieszka pisze:

    Bardzo mocno czekoladowe są najlepsze:)

  2. o matko jak cudnie/smakowicie wygląda !!
    Świetny przepis!

    Najleszego dla siostry ^^

  3. ~gin pisze:

    To zdecydowanie ciasto na specjalną okazję. Wygląda bosko!

  4. ~Daria pisze:

    Smakowicie, smakowicie, smakowicie… *.*

  5. ~RedHead pisze:

    Podpisuję się pod twoim pytaniem :D Chętnie bym zjadła kawałek tego ciastka przez laptopa :)

  6. Veronica pisze:

    Ale mi narobiłaś ochoty na ciasto :) Nie został Ci może chociaż kawałeczek?

  7. ~Obżarciuch pisze:

    uwielbiam ciasta, a to musi być wysmienite, już mi na nie ślinka cieknie :) zobacz też moje ciasto czekoladowo-kokosowe

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/ciasto-bounty.html

  8. ~Mexi pisze:

    Dzięki, przepis rewelacyjny, wypróbuję na najbliższe Święta. Nie próbuj z białą czekoladą – wyjdzie ulepek, gorzka czekolada daje wyważony smak. Pozdrawiam.

  9. ~izabelka pisze:

    Świetny przepis,ale chciałabym tylko wiedzieć ile potrzeba proszku do pieczenia do ciasta.Pozdrawiam

  10. ~Toska pisze:

    Jak zrobić tą galaretkę, która łączy dwie warstwy piernika ?????

  11. ~gosia pisze:

    szkoda ze nie pisze ile do ciasta dokładnie dodac proszku do pieczenia !!!w składnikach w ogóle nagle w opisie coś pisze o proszku ale ile zaczełam piec i co tu ????”(

  12. ~mena pisze:

    Iwonko, właśnie pieke twoje ciasto bardzo mocno czekoladowe, upiekłam podkład,ale mam jeszcze pytanie, czy cały czas pieczesz na termoobiegu, bo moje w termoobiegu upiekło się. w 10 minut, o mały włos go nie spaliłam

    • Iwona pisze:

      Ciasto robiłam dawno, ale raczej na termoobiegu, czasami na sam koniec daję na górę/dół. Myślę, że wszystko zależy od piekarnika :D Mam nadzieję, że wyjdzie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>